Agnes Sjöberg

Från skott i skog - Lär dig ta hand om ditt vilt

Vi på EKA1882 har både följt och haft samarbeten med Einar Norin i sociala medier, en entreprenör med kärlek för jakt och livet på sin hästgård tillsammans med sin sambo Sabina och hunden Stella. Det som vi gillar lite extra hos Einar, är just hur viktigt det är för honom att få sluta cirkeln när han jagar. Därför vill vi, tillsammans med Einar, ge lite råd och tips på hur man kan komma igång med att "ta hand om ditt vilt".

Einar Norin - att vara jägare och ta hand om sitt vilt

Einar är uppväxt i Mellösa, Södermanland och har sedan barnsben alltid älskat att vara ute i naturen och se vilt. Redan som 17-åring tog Einar sin jägarexamen, han fick dispens eftersom han gick jakt- och viltvårdsgymnasiet, och intresset för jakt har sedan dess fortsatt att växa. För Einar innebär inte jakten bara spänningen av när viltet kliver fram i skogen eller gemenskapen med jaktlaget, utan också att få ta hand om sitt vilt och den positiva känslan att i slutändan presentera det på sin tallrik för vänner och familj.

När Einar gick på lågstadiet fick han börja följa med sin pappa och farfar på älgjakt i Hälsingland. När han får frågan om vilken ålder, så berättar Einar att  “jag kommer ihåg för det var då jag slutade vara med på skolfoto, eftersom det alltid togs när jag följde med på älgjakten”.  

Einar berättar om hur hans pappa och farfar och alla i deras jaktlag i Hälsingland blev som hans förebilder. Även om man inte såg till så många älgar, så var det otroligt spännande som liten grabb att få vara med på jakt. Visst så frös man ibland, men känslan att få sitta runt elden och värma sig, samtidigt som man lyssnar på gubbarnas jakthistorier, var oslagbar, säger Einar. 


Vilken typ av jakt brinner du mest för?

All jakt har sin charm, men drevjakt och pyrschjakt är två stora favoriter hos mig, berättar Einar. Drevjakten på dovvilt, just för att där får jag se min egen hund jobba och hur kul hon tycker att det är. Sen lägger jag mycket tid på Pyrschjakt på råbock. Jag gillar förberedelsen. Att, framförallt på sommaren, smyga ut med en handkikare och sin kamera och dokumentera och investera samtliga bockar på marken. När det sedan är dags för bockjakt, då vet jag vilka bockar jag ska rikta in mig på. Att ta bockarna när de är på topp och strax innan de går i retur, är något jag strävar efter.


När började du ta hand om ditt vilt?

Jag har, innan jag tog jägarexamen, länge varit med och sett hur det gått till. Så när jag började jaga själv, så blev det en självklarhet att göra det från start. 


Hur tar du hand om det vilt du jagar?

Jag transporterar oftast hem viltet direkt. Man kan ta ur viltet “passa” ute i skogen, lite beroende på förhållanden med temperatur bland annat. Men jag tycker att det är, speciellt ur hygiensynpunkt, bäst att göra det hemma i mitt slakteri. Skulle viltet ha blivit träffat på fel ställe, då vill man ta ur det på plats och så snart som möjligt.

Efter att det är ordentligt urtaget så hänger jag viltet i kyl tills det är redo att styckas ner, paketeras för att sedan läggas i frysen fram tills dess att det ska ätas. 


Einars råd för att ta hand om sitt vilt

  • Våga testa dig fram & våga misslyckas
  • Ha en plan
  • Ha en plats redo för att ta ur djuret 
  • Börja med ett mindre djur, exempelvis rådjur.
  • Kolla på instruktionsvideor och studera djuret
  • Se till att ha tillgång till kyl eller vilt depå
  • Ha lättarbetade knivar


Många vågar inte alltid ta steget att ta hand om sitt vilt

Det handlar om att våga testa, säger Einar. Jag tror att gränsen är stor för många. Rådjur är bra att börja med, de är bra i storlek. Sen lär man sig allteftersom hur viltets delar sitter samman. Det finns mycket information att hämta själv, eller ta hjälp av någon med erfarenhet. Men det viktiga är att ha en plan för hur du ska ta hand om ditt vilt, innan jakten. Använd en bänk, men det går också att stycka mycket av djuret hängande. 

Och vill man inte göra allt själv, så kan man ta kontakt med en viltdepå eller slakteri i sin närhet. Det är extra viktigt på sommaren, exempelvis med vildsvin, då viltet behöver in i kyl direkt. 


Vilka slaktknivar rekommenderar du?

EKA Butcher Collection och Skinning knife 18 cm använder jag mycket. Filekniv 18 cm för finarbete, Boning knife 15 cm och Gut opener.  Sen har jag alltid med mig EKAs Swedblade G3 när jag går ut i naturen. Den är lagom stor i  handen, och att kniven har en buköppnare är guld värd. 



Vad är det bästa med att ta hand om sitt vilt efter en jakt?

Känslan av att få slutföra hela cirkeln. Allt från förberedelser inför jakten, själva jaktdagen eller natten i kyla och mörker, till att avlossa skottet, frakta hem viltet och att kunna ta tillvara så mycket som möjligt som det går. Då köttet sedan tillagas, får det ett större värde för man vet vilket jobb som ligger bakom. Och det är så mycket roligare att få presentera och bjuda på den maten till sina vänner och familj. Man känner en viss stolthet. 


För dem som redan följer dig på Instagram och dina nya följare, vad är det man kan förvänta sig att se?

Jag försöker att hålla jakten som den “stora rubriken” på mitt konto, men självklart delar jag även med mig av mitt dagliga liv på gården med min sambo. Våran hund Stella, en Kleiner munsterländer, är med överallt. När jag valde hundras ville jag ha en som klarade av jakt, men det var också viktigt att hon skulle kunna fungera i vårt dagliga liv på gården och med vänner och familj. 

Med jakten så delar jag med mig av allt från spannmål- till drevjakt. Jag vill dela med mig av min kunskap och lägger upp en del filmer om det. Jag får ofta frågor från nyblivna jägare, och det är väldigt roligt.

Förr när jag var yngre så var “en lyckad jakt” när man fällde sitt vilt, men idag uppskattar jag så mycket mer runt omkring jakten. Att bli inbjuden till nya platser för jakt och de nya vännerna man får, berättar Einar. Sen är jag också en del framför kameran tillsammans med Jakt Är Jakt på Youtube. 


När vi pratar med Einar är det snart säsong för jakt, och det är mycket inplanerat. Bockjakt, björnjakt och ripjakten i augusti och drevjakt i oktober. Men även om han inte är nybörjare på jakt, så kan man alltid testa på nya saker. Så efter vi har sagt hej då, så ska Einar iväg till golfbanan. Han har nyligen slagit vad med sin svåger, och sagt att “golf kan väl inte vara så svårt”. Så då var det bara upp till bevis. 


Vill du veta mer om vad som gäller för att ta hand sitt vilt lär mer på:

https://jagareforbundet.se/ny-som-jagare/efter-skottet/

https://www.livsmedelsverket.se/foretagande-regler-kontroll/regler-for-livsmedelsforetag/primarproduktion/jakt

https://jaktlivet.se/tillvaratagning-av-olika-vilt/